FAQ

Q: Какви са целите на програмата, наречена още Cisco Networking Academy Program?

A: Програмата цели да намали недостига от работна ръка в сферата на уменията за работа с мрежи. Учебната Интернет базирана програма се състои от 280 часа. Част от нея може да се свали от Интернет и цели да научи курсистите как да проектират, изграждат и поддържат мрежи. От 2001 година към курсовете за мрежи са добавени и други, разработени в сътрудничество с водещи компании като Hewlett-Packard, Sun Microsystems и Panduit. Те са: „Информационни технологии“ в 2 части, „Основи на операционната система UNIX“, „Основи на програмирането с Java“ и „Структурно окабеляване“. За използването им не е необходимо да се заплащат каквито и да било лицензи на Сиско, при положение че институцията, която ги предлага, е образователна или с идеална цел.
Q: Какъв е профилът на участниците в програмата?

A: Курсистите по програмата варират от обикновени хора, желаещи да придобият нови умения, до ученици от гимназиите и студенти от университетите, които се стремят да получат обширно образование в областта на комуникационните технологии. Някои имат предварителен опит, а други едва са се докосвали до компютър. Това е програма, полезна за всички.
Q: Какъв вид познания за мрежите дава курсът?

A: Курсът по мрежи за сертификат CCNA обучава участниците да проектират, изграждат и поддържат мрежи. Програмата е неутрална спрямо доставчика. Въпреки че се използва оборудване на Сиско, за да се покажат в реални условия и да се затвърдят някои концепции, курсистите получават знания на широка основа за действието на мрежите, за разликите между различните видове продукти за работа с мрежа, как да се проектират и как да се възстановяват от аварии мрежите, и др.
Q: Колко време е необходимо, за да се достигне до най-високото възможно ниво?

A: Най-високото ниво на сертификация е Cisco Certified Internetworking Expert (CCIE) – сертифициран от Сиско експерт за работа с мрежи. Получилите CCIE сертификат притежават признати в цял свят експертни умения за работа с различни видове мрежи. Широко разпространено е мнението, че са възможно най-осведоменият персонал по отношение на мрежите. Времето, за което това ниво може да бъде достигнато, зависи от конкретния курсист.
Q: Кой може да се запише в курс по академичната програма на Сиско?

A: В повечето страни, а и в България, всеки ученик или студент в образователната институция, която предлага курса, може да се запише. Хора извън образователните институции също могат да вземат участие.
Q: Какво би стимулирало един ИТ специалист да се запише за някой от курсовете?

A: Със завършване на Cisco Networking Academy Program един ИТ специалист може да получи сертификат, който е признат в цял свят.
Q: Необходима ли е предварителна техническа подготовка преди записването в курса?

A: Не е необходимо предварително познание по мрежовите технологии, но всеки опит в работата с мрежи може да помогне за улесняване на процеса по усвояване на знания. Лекциите, които са достъпни чрез парола на сървър, са на английски език и се актуализират редовно. В тази връзка владеенето на езика на ниво четене и разбиране е необходимост за оптималното участие в учебния процес. Самите инструктори в академиите в България преподават материала и консултират курсистите на български.
Q: Къде се намират българските центрове (Сиско академии)?

A: Подробна информация за контакти може да намерите в Списък на академиите в България.
В бъдеще предстои откриване и на други центрове в страната. Така че проверявайте периодично на този адрес.
Възможно най-актуалния списък на регистрирани академии в България може да откриете наhttp://cisco.netacad.net. Вдясно търсете в Academy locator.
Q: На какви изисквания трябва да отговаря една българска организация, за да стане академия на Сиско?

A: Главните изисквания към една институция, за да стане академия, са: да има къде да се провежда курсът и да се подготвят лаборатория, необходимото оборудване и персонал за преподаване на учебната програма.
Q: Каква е ползата от завършването на курсовете?

A: Курсовете предлагат на хората шанса да издържат изпита CCNA – Cisco Certified Networking Associate, сертифициран от Сиско сътрудник за работа с мрежи. Този всепризнат в индустрията сертификат отваря вратите за бърза професионална реализация, както и много други международни сертификати като A+ и Server+.
Q: Как да си намеря работа след завършването на курс в „Мрежова академия“ на Сиско?

A: Сиско съветва всички завършили курсисти да се регистрират на страницата за търсене на работа и да публикуват своята автобиография на адрес: http://bana.jobtiger.bg/. Това би увеличило много шанса им да открият своя работодател.
Q: Трябва ли кандидатите за курс по програмата „Мрежова академия“ на Сиско да преминат някакъв предварителен изпит, или предварително да имат познания по мрежи?

A: Може да бъде взето решение от образователната институция да има приемни изпити, но те не са част от учебната програма на Networking Academy. Предварително познаване на мрежите не е необходимо, но то може да улесни процеса на обучение. Познанията по английски са предпоставка за доброто усвояване на учебния материал.
Q: Има ли някакви специални изисквания към възрастта на кандидатите?

A: Курсистите по програмата трябва да са навършили 16 години и да владеят английски език на ниво четене и разбиране.
Q: Колко струват курсовете? Има ли някакви специални отстъпки?

A: Цената варира в зависимост от образователната институция и образователната система в страната. Курсът обаче не трябва да се провежда с цел печалба, така че се позволява на академиите само да възстановят разходите си. Средно цената на един модул в България е около 300 лв. За курса по мрежи трябва да минете 4 модула за ниво Сътрудник (CCNA). Курсовете за ниво Професионалист (CCNP) са съответно с по-висока цена на модул. Свържете се с избрана от вас академия от Списък на академиите, за да получите най-точната информация.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>